Меню
Газ для дому Онлайн
Простий додаток для контролю постачання газу для вашої оселі
Повернутись до всіх статей

Як змінився ринок газу? Постачальники природного газу в Україні

04.06.2021

У 2015-му році в Україні стартувала газова реформа, яка мала на меті зробити ринок газу відкритим та конкурентним. Оскільки ринок був монополізованим (усі послуги із забезпечення газом кінцевих споживачів зосередив на собі Облгаз), функції з продажу та доставки газу розділили. За продаж газу та послугу з його доставки стали відповідати різні компанії – газорозподільні оператори та продавці газу (постачальники). Підприємцям дали можливість вільно обирати продавця. Адже газ – такий самий товар, як доступ до інтернету чи мобільний зв’язок, й обирати його продавця за своїм розсудом – принцип вільного ринку. Як змінився ринок газу внаслідок реформ та чи виграли від цього підприємці?

Після старту реформи облгази перекваліфікувалися на газорозподільні компанії. За ними залишилася лише функція газорозподілу (доставки газу) кінцевому споживачу та підтримка газової мережі у належному стані (усунення аварійних ситуацій, регулювання тиску тощо). Облгази стали “кур’єрами”, які доставляють газ по трубам. Разом з тим, реформа сприяла появі та розвитку газових трейдерів. Зараз в Україні видано більше 600 ліцензій на поставку газу, активно діючих – до 100 компаній. Газові постачальники стали одними з основних рушіїв реформи, так як своєю активністю сприяли трансформації ринку.

Що ж змінилося на газовому ринку та яку роль у цьому відіграли постачальники природного газу в Україні?

Позитивні зміни на ринку газу очевидні. Та трансформації відбуваються вкрай повільно. Основна проблема – облгази. Більшість з них відкрили дочірні компанії з продажу газу (газзбути) й повертають монопольні позиції. Газзбути отримали від облгазів доступ до клієнтів й пропонують підприємцям свої послуги як єдино можливі в регіоні. Вони значно завищують ціни, а в разі бажання розірвати договір – штучно створюють бізнесу борги за газ та гальмують процес. Незалежні постачальники газу роблять усе, щоб такі перепони стали винятком. Наприклад, онлайн-сервіс з продажу газу й електроенергії MegaWatt пропонує консультації та допомогу у процесі зміни постачальника.

ПОДАТИ ЗАЯВКУ НА ПІДКЛЮЧЕННЯ ДО MEGAWATT

Підпишіться на новини від MEGAWATT

та отримуйте найсвіжіші новини першими

Більше новин
Created by OwlWeb Team & BookKeeper SaaS LLC