Меню
Газ для дому Онлайн
Простий додаток для контролю постачання газу для вашої оселі
Повернутись до всіх статей

Що таке Постачальник останньої надії (ПОН)?

28.06.2021

Після відкриття в Україні газового ринку і появи на ньому приватних операторів, виникла потреба у створенні механізму, здатного забезпечити безперервне постачання блакитного палива людям, які опинилися без постачальника. Таким механізмом став постачальник «останньої надії».


Планувалося, що постачальник «останньої надії» буде працювати за найнижчим тарифом, але фактично — він став одним з найдорожчих операторів. Станом на лютий 2021 року він продає газ за ціною 6,99 грн за куб. м. Для порівняння, MEGAWATT пропонує тариф 6,79 грн.

За визначенням, ПОН — це компанія, зобов'язана протягом 60 днів забезпечувати газом споживачів, з об'єктивних причин залишившихся без основного постачальника.

Згідно з положеннями постанови Кабінету міністрів №529 від 25.06.2020, ПОН обирається на конкурсній основі, після чого його кандидатура затверджується Кабміном. При цьому, пріоритет віддається оператору, який запропонував найнижчу ціну. На даний момент таким постачальником є ГК «Нафтогаз України».

Станом на лютий 2021 року, як ми вже казали, ціна постачальника «останньої надії» дорівнює 6,99 грн за кубометр газу, що набагато вище середньоринкового тарифу.

Як перейти на обслуговування до ПОН

Потрапити на обслуговування до ПОН можуть фізичні і юридичні особи, але прийти до оператора та просто укласти з ним договір поставок — неможливо. Для цього потрібні законні, а головне — достатні підстави, наприклад:

Рішення про те, чи надавати клієнту послуги оператор ПОН приймає самостійно. Якщо людина (або компанія) не згодні з винесеним вердиктом, вони можуть оскаржити його в судовому порядку. Якщо буде доведена неправомірність рішення постачальника «останньої надії», до нього будуть застосовані жорсткі санкції, аж до позбавлення ліцензії.

Важливо: абоненти, у яких є заборгованість по комунальним послугам не можуть розраховувати на приєднання до ПОН.

Якщо абонент відповідає всім зазначеним умовам, перехід на обслуговування до постачальника «останньої надії» газу відбудеться автоматично.

Взаємовідносини постачальника «останньої надії» і його абонентів регулюються Правилами поставок природного газу, затвердженими Постановою НКРЕКП №2496 від 30.09.2015 та типовим договором, затвердженим Постановою НКРЕКП №2501 від 30.09.2015.

Згідно з нормативними документами, ПОН має право:

Постачальник «останньої надії» зобов'язаний:

Після фактичного відкриття газового ринку в Україні, уряд спростив процес переходу абонента на обслуговування до інших постачальників. Тепер людині достатньо зв'язатися з обраним оператором, укласти з ним договір і дочекатися повідомлення про успішну обробку заявки.

Деякі компанії, в тому числі MEGAWATT, приймають заяву від клієнтів онлайн,прямо на своєму сайті. Тобто, тепер абонентам не обов'язково навіть виходити з дому.

Важливо: перехід на обслуговування до нового постачальника займає 4-21 днів. Тому рекомендуємо зайнятися цим питанням завчасно, адже ПОН постачатиме газ лише 60 днів.

  1. паспорт;

  2. ІПН;

  3. документ, що підтверджує право власності на нерухомість;

  4. останній рахунок за постачання газу.

  1. доручення;

  2. паспорт;

  3. ІПН;

  4. документ, що підтверджує право власності на нерухомість;

  5. останній рахунок за постачання газу;

  6. копія паспорта власника домогосподарства;

  7. копія ІПН власника домогосподарства.

Обслуговуватися у постачальника «останньої надії» можна не довше 60 днів на рік. Тобто, в разі виникнення повторних проблем з оператором протягом наступних 365 днів, абонент ризикує залишитися зовсім без газу. Тому, перед вибором нового ритейлера, рекомендуємо переконатися в його надійності.

MEGAWATT автоматизував 90% процесів, за рахунок чого може запропонувати своїм клієнтам одну з кращих цін. До того ж, клієнтам компанії не потрібно відвідувати офіси. Всі операції виконуються в зручному особистому кабінеті на сайті сервісу: покупка газу, звірка, прорахунок і т.д.


Підпишіться на новини від MEGAWATT

та отримуйте найсвіжіші новини першими

Більше новин
Created by OwlWeb Team & BookKeeper SaaS LLC