Меню
Газ для дому Онлайн
Простий додаток для контролю постачання газу для вашої оселі
Повернутись до всіх статей

Повірка лічильника електроенергії: Хто має право виконувати?

29.12.2020

При виході з ладу електролічильник починає неправильно підраховувати спожиті кіловати, що може призвести до неусвідомлених переплат за комунальні послуги. Найчастіше споживач просто починає сплачувати більші рахунки за електроенергію й навіть не здогадується, що справа у лічильнику,хоча зовнішні прилад ніяк не виявляє ознак поломки.

Тому, щоб уникнути неприємних наслідків, важливо робити своєчасну повірку лічильника електроенергії. Вона допоможе виявити й усунути несправності на ранній стадії.

У цій статті ми поговоримо про те, що таке повірка, хто має право її виконувати і як часто її потрібно проводити.

Повірка — це процедура, яка дозволяє визначити придатність лічильника для подальшої експлуатації. Це найбільш точний метод діагностики приладу, який виконується профільними фахівцями. Вона буває плановою та позаплановою. Нижче розглянемо, чим вони відрізняються.

Планова повірка та терміни

Лічильники, які знаходяться в експлуатації, повинні в обов'язковому порядку проходити планову повірку. Для різних типів пристроїв міжповірочний інтервал може відрізнятися.

Актуальні терміни повірки лічильників електроенергії на 2020 рік:

Тип приладу

Iнтервал

Електромеханічні електронні прилади, що були виготовлені до 01.12.2016 р.

Індукційні (дискові) однофазні

8 років

Індукційні (дискові) трифазні

4 роки

Виготовлені після 01.12.2016 р.

Електромеханічні однофазні лічильники активної електроенергії

8 (16)* років

Електромеханічні 3-фазні лічильники активної електроенергії

4(10)* роки

Електронні лічильники активної і реактивної електроенергії, однофазні

6 (16)* років

Електронні лічильники активної і реактивної електроенергії, 3-фазні

6 (10)* років

Лічильники активної і реактивної електроенергії з класами точності від 0,01 до 0,1

1 рік

* У дужках наведені інтервали для приладів, що відповідають державному стандарту EN 62059-32-1:2016. Дані про відповідність лічильника вказуються в його паспорті або декларації

Інформацію щодо останньої дати повірки приладу обліку електроенергії можна побачити на пломбі. Тут вказуються останні дві цифри року, коли здійснювалася попередня повірка, і квартал.

Позапланова повірка приладів обліку електричної енергії виконується за запитом споживача, на підставі його офіційної заяви. Якщо прилад виявиться дійсно несправним, причому не з вини абонента, його заміна буде здійснена безкоштовно.

Але, як показує практика, сумніви споживачів щодо цього часто виявляються марними. Тому перед тим, як звертатися в РЕМ, рекомендуємо попередньо провести самостійну перевірку приладу. Про те, як це зробити, ми вже розповідали в попередніх статтях. Зрозуміло, що результати такої перевірки будуть неідеальними, але вони допоможуть виявити очевидні проблеми.

Також позапланова повірка здійснюється в таких випадках:

Виконувати повірку електричних лічильників можуть виключно обленерго і їхні підрядники — метрологічні центри та повірочні лабораторії, які уклали договір з РЕМ щодо ведення такої діяльності. Роботи, пов'язані з демонтажем лічильника та зняттям пломб, повинні проводитися виключно в присутності самого споживача або його представника,навіть у тих випадках, коли прилад обліку розташовується за межами домоволодіння. За підсумком таких робіт складається відповідний акт.

Що стосується дотримання термінів повірки, то цей обов'язок повністю покладається на операторів систем розподілу. Абоненту залишається тільки надати представнику РЕМ доступ до лічильника в потрібний час.

Планова повірка лічильників електроенергії, які є власністю абонентів фізичних осіб, а також виконання всіх супутніх робіт — демонтаж, транспортування, ремонт та монтаж, здійснюється за рахунок підприємств, що забезпечують електропостачання. Це пов'язано з тим, що дані витрати вже включені в платіжки споживачів.

Якщо прилад був пошкоджений або став функціонувати неналежним чином з вини абонента — ці витрати доведеться відшкодувати зі своєї кишені. Крім того, потрібно буде сплатити ремонт або встановлення нового лічильника, якщо в цьому виникне необхідність.

Ціна повірки лічильника електроенергії залежить від багатьох факторів, зокрема від розцінок самої компанії, яка буде виконувати ці роботи. Також на вартість впливають: тип приладу, місце, де він встановлений, потужність об'єкта тощо.

Терміни повірки електролічильників найчастіше варіюються від одного до декількох днів. За час, поки приладу не було на місці або він працював некоректно, обсяг спожитої електроенергії буде розрахований на підставі середньодобового показника.

Порядок оплати повірки лічильників електроенергії для юридичних осіб регламентується постановою НКРЕКП від 24.03.2016 р. №377.

Згідно з його нормами, планова повірка та ремонт приладу обліку електроенергії здійснюється за рахунок його власника.

У випадку з позаплановою повіркою є нюанси:

Зовнішній вигляд лічильника не завжди говорить про його справність. Навіть при найдбайливішому ставленні він може вийти з ладу і почати вести некоректний підрахунок спожитих кіловат. Тому оператори РЕМ регулярно контролюють технічний стан і коректність роботи приладів обліку.

Хочемо звернути увагу, що недопуск представника РЕМ до лічильника є грубим порушенням нормативних документів і може стати причиною відключення абонента від енергомережі.


Підпишіться на новини від MEGAWATT

та отримуйте найсвіжіші новини першими

Більше новин
Created by OwlWeb Team & BookKeeper SaaS LLC